les coloriages du Père Noël

JOULUPUKIN OLETETTU ALKUHISTORIA

ELI MITEN JOULU-UKOSTA TULI JOULUPUKKI

(teksti kopioitu Kauppa- ja teollisuusministeriön sivuilta)

Suomen oman Joulupukin tarina liittyy maailman tunnetuimpaan tarinaan lasten ja köyhien hyväntekijään, Pyhään Nikolaukseen.

Nikolauksen aikana Rooman mahtavaa valtakuntaa hallitsi (n. 274-337 jKr) Konstantinus Suuri, joka vakiinnutti kristinuskon. Mutta Konstantinus oli myös oman aikansa tapaan julma hallitsija, sillä joka ei häntä totellut, heitettiin petoeläinten raadeltavaksi.

Näihin aikoihin länsigoottien piispa Wulfila (n. 311-383 jKr) lähetettiin käännyttämään gootteja kristinuskoon. Gootit oli germaaninen kansa, jonka kerrotaan muuttaneen nykyisen Saksan alueelle Etelä-Ruotsista. Öölannin saaren Eketorpin linnoituksissa oli jo vuosina 300-600 pysyvää asutusta.

Pyhän Nikolauksen aikana Suomesta vietiin etelän paleleville ihmisille turkiksia, etelästä Rooman valtakunnasta tuotiin tänne lasi- ja pronssiesineitä. Nuori piispa Wulfila ja keisari Konstantinus ottivat salaa yhteyttä piispa Nikolaukseen ja pyysivät tätä kaupankäynnin varjolla tekemään käännytystyötä tukevan tiedusteluretken Euroopan pohjoisille perukoille, jossa asui pakanoita. On muistettava, että Pohjolan kansojen varsinainen käännytystyö alkoi kuitenkin vasta 1100-luvulla, vaikka kristinuskosta olikin tullut jo vuonna 380 Rooman valtakunnan ainoa sallittu uskonto. Piispa ja keisari toivoivat, että varsin omituiseksi tiedetty Pohjolan kansa saataisiin viisastumaan.

Nikolaus oli taitava purjehtija, ja nyt hän pukeutui kauppiaan valepukuun ja lähti matkalle purjelaivallaan kohti Pohjolaa. Monen kuukauden matkanteon jälkeen hän saapui nykyisen Turun alueelle, joka oli siihen aikaan varsin pieni. Aurajokilaaksossa oli ollut tunnettuja asuinpaikkoja jo noin kuusi tuhatta vuotta, mutta Nikolauksen tullessa tänne joenvarrella oli vain muutama pieni talopahanen, ja suuri osa nykyisestä maa-alasta oli veden peitossa. Mutta ihmiset käyttivät kuitenkin kauniita kulta- ja hopeakoruja.

Saapuessaan Turkuun Nikolaus oli hieman ymmällään, sillä hän ei ymmärtänyt sanaakaan siitä kielestä, mitä täällä puhuttiin. Onneksi hän sattumalta tapasi vanhan, aikanaan Roomassa asuneen miehen, joka tuli hänelle tulkiksi. Miehen osaama kieli oli tietysti latina.

Tulkki kertoi piispan eli kauppiaan olevan nyt maassa, joka jakautui kahteen osaan: Etelämpään maahan ja Napapiiri-nimiseen maahan. Etelämmässä maassa asuivat lähes kaikki sen ajan asukkaat, Napapiiristä ei vielä paljon tiedetty muuta kuin että siellä oli talvella hirmuisen paljon lunta ja pakkasta eikä sinne oikein kukaan uskaltanut mennä. Tulkki halusi myös Nikolauksen tutustuvan Etelämmän maan viisaimpaan ihmiseen.

Tämä viisas oli nykyisin hyvin tunnettu Turun linnan Tonttu-Ukko, joka muiden tonttuveljestensä kanssa siihen aikaan hallitsi Turkua, vaikka linnaa ei silloin vielä ollutkaan. Virkansa Tonttu-Ukko sai silloin kun linnaakin ruvettiin pystyttämään eli 1200-luvulla. Nikolaus paljasti Tonttu-Ukolle, ettei hän oikeastaan ollut kauppias vaan aivan toisessa asiassa maahan tullut piispa.

Miehet ystävystyivät toistensa kanssa. Ja koska kummallakin oli lahja tehdä ihmetekoja, he päättivät tehdä sellaisen kaikkien maailman lasten hyväksi, sillä olihan Nikolaus jo tehnyt salaisia ja hyviä tekoja omassa maassaan. Niinpä Nikolaus unohti varsinaisen tehtävänsä, ja päätti jälleen kerran auttaa ihmisiä, mutta vasta satojen vuosien kuluttua nämä uudet ihmetyöt tulivat julki. Niiden oli odotettava niin kauan, sillä vasta silloin saatiin selville että maailmassa on vihdoinkin satoja, tuhansia ellei peräti miljoonia kilttejä lapsia.

Turun linnan Tonttu-Ukolla oli näet hyvä kaveri, jonka nimi oli Joulu-Ukko. Tämä asui jo silloin Napapiirillä, hän oli yksi harvoja joka siellä pystyi asumaan, sillä hänelläkin oli taitoja tehdä salaperäisia asioita. Joulu-Ukko kertoi Nikolaukselle, että sana "joulu" tarkoitti vanhaa keskitalven juhlaa, koska Joulu-Ukko oli silloin maailmaan tullut ja saanut nimensä sen mukaan. Sana "joulu" sai sitten myöhemmin aivan uuden merkityksen Roomassa 350-luvulla jKr, josta alkaen joulua ruvettiin viettämään Jeesuksen syntymäjuhlana.

Tonttu-Ukko kertoi Nikolaukselle oman etuliite-nimensä tulleen vanhasta koko Suomen ja Skandinavian kansanuskomuksesta, jonka mukaan tonttu eli haltija edistää talon onnea ja hyvinvointia, ja sellaista työtä Tonttu-Ukko oli tehnyt Turussa jo monta vuotta ja tekee sitä yhä tänäkin päivänä, kuten Sakari Topelius on kauniissa sadussaan meille kertonut.

Joulu-Ukko muutti siis takaisin Napapiirille ja muutti nimensä myöhemmin Joulupukiksi. Ja hän asettui pysyvästi asumaan Korvatunturille, josta hän joskus matkustaa lentävillä poroillaan Turkuun tapaamaan vanhaa kaveriaan Turun linnan Tonttu-Ukkoa. Nikolaus lähti takaisin omaan valtakuntaansa ja vannotti tulevaa Joulupukkia viemään kaikille maailman ihmisille rauhan, hyväntahdon, sopuisan yhdessä elämisen, ilon ja onnen sanomaa. Ja sitähän Joulupukki on tehnyt koko elämänsä ajan. Tämäkin on yksi selitys siihen, miksi juuri Turusta käsin julistetaan joulurauha