24. Joulukinkku
Kinkkurulla (3-4kg) TAI
Joulukinkku (8-12kg)
Sinappia, korppujauhoja,1 keltuainen
Anna pakastetun kinkkurullan tai kinkun sulaa hitaasti viileässä.
Kinkkurulla sulaa koosta riippuen 1-2 päivässä; juhlakinkun ja
perinteisen joulukinkun sulaminen kestää 3-4 päivää. Kinkun
sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa.Testaa
paistomittarin toimivuus. Pane mittarin kärki kiehuvaan, poreilevaan
veteen. Jos mittari on kunnossa, se näyttää 98-100 astetta.Pyyhi kinkun
pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle foliolla
vuoratun uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Kinkkurullan voit
kypsentää vuoassa. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan
niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle. Mittarin kärki ei
saa koskettaa luuta. Paistomittari kannattaa laittaa kinkun kylkeen,
jotta mittarin pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta
myöhemmin tehtävää kuorrutusta.Kypsennä kinkku 125 asteessa kunnes
paistomittari osoittaa noin 75-80 astetta. Kinkkurullan
kypsennyslämpötila voi olla vähän korkeampi eli 150 astetta. Aikaa
kuluu noin 60-80 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja
alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen
pehmeä ja murea se on 80-asteisena. Anna kinkun jäähtyä foliolla
peitettynä. Poista verkko ja nahka. Sivele pinta sinapilla tai
sinappi-keltuaisseoksella ja ripottele päälle korppujauhoja tai
murskattuja maissihiutaleita. Kuorruta kinkkua 250 asteessa noin 10
minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
keskiviikko, 24. joulukuu 2008
Kommentit